ølbrygning

Kun få ingredienser til ølbrygning

Både i teorien og praksis er det nemt at brygge en basisøl. Der skal kun fire ingredienser til og de fleste kan sammen med materialerne som regel findes i et velassorteret køkken. De fire ingredienser til ølbrygning er vand, gær, humle og malt. Af basismateriale skal du bruge et termometer og en stor gryde.

Fra der kan du bygge videre og varierer i en uendelighed. Lige fra den lyse nordiske øl til de mørke bayerske. Du kan eksperimentere med forskellige smagsvarianter. Det er en god ide at have en bog, hvor du skriver dine eksperimenter ned. Så er det nemmere at huske senere og bygge videre på gode smagsoplevelser.

Kvinderne bryggede husets øl

I dag ser de fleste af os en brygger som en mand, helst sådan en man ser køre rundt i København med de store bryggerheste. Og sådan har det da også være et par hundrede år, men i over 5000 år har det været kvinderne, der har stået for ølbrygningen og det har bestemt ikke været en af de mindre huslige opgaver. 

Øllet har været en stor del af den daglige diet for mange og der blev som udgangspunkt brygget fem liter til hver person. Øllet blev brygget i bryggeret, deraf navnet.

Øllet har som nævnt været kendt i Danmark i over 5000 år og på verdensplan har man fundet rester der er mere end 8000 år gammel. I oldtiden blev bryggeriet omgæret af stor mystik og der blev kigget med ærefrygt på kvinderne. Væsner der både kunne føde børn og brygge den smukke gyldne drik, der smagte himmelsk og giv sådan en god virkning burde omgås med respekt. Senere har det ændret sig en del. 

Da bryggeriet overgik til mændene, var det først i storbyerne og der blev dannet bryggerlaug. På landet forsatte kvinderne med at brygge øl som altid.